Kakao – właściwości i ciekawostk

Kakao to napój o właściwościach tonizujących, który jest wytwarzany na bazie proszku kakaowego z dodatkiem wody, mleka i opcjonalnie cukru. Z kolei proszek kakaowy jest produktem pochodzącym z owoców drzewa kakaowego.
W wyniku przetwarzania owoców drzewa kakaowego uzyskuje się kilka rodzajów proszku. Może być on przemysłowy wytwarzany z ziaren uprawianych za pomocą nawozów lub organiczny produkt ekologiczny przetwarzany metodami przemysłowymi z użyciem naturalnych nawozów. 

Kakao na półkach sklepowych:

Kakao na sklepowych półkach można znaleźć w różnych formach. Najczęściej występujące z nich to:

– zwykłe kakao w proszku 
– rozpuszczalne kakao lub napój kakaowy, który wystarczy rozcieńczyć we wrzącej wodzie lub mleku
– masło kakaowe 

Skład kakao 

Smak, przyjemny aromat i właściwości ziaren kakaowych wynikają z ich unikalnego składu. Zawiera on ponad 300 różnych elementów. Między innymi są to: polifenole, kofeina, garbniki, przeciwutleniacze, kwasy organiczne, błonnik, witaminy z grupy E, K, B1, B2, B3, B4, B5, B6 i B9. Nie zabrakło też teobrominy, aminokwasów, alkaloidów i minerałów, takich jak fosfor, miedź, mangan, magnez oraz cynk.

 
Wartość energetyczna ziaren kakaowych, a także zawartość tłuszczu jest niemal dwa razy wyższa niż w proszku kakaowym — finalnym produkcie. Wynika to z tego, że proszek wytwarza się z pozostałości po produkcji masła kakaowego. 

Przydatne właściwości kakao

Napoje i potrawy z dodatkiem kakao dawniej budziły niemałe kontrowersje wśród dietetyków. Jednak współczesne badania jasno wskazują, że kakao zawiera związki, które mogą być niezwykle korzystne dla zdrowia. Kakao jest wysokokaloryczne, ale pożywne. W odpowiedniej ilości może dawać zastrzyk energii i energii na cały dzień. Poza tym może działać przeciwdepresyjnie, ze względu na zawartość fenyloetyloaminy. Zimne kakao ma właściwości tonizujące, dlatego szybko przywraca energie mięśniom po treningu, czy ciężkiej pracy fizycznej. 

Tagged , , , ,