Kakao to napój o właściwościach tonizujących, który jest wytwarzany na bazie proszku kakaowego z dodatkiem wody, mleka i opcjonalnie cukru. Z kolei proszek kakaowy jest produktem pochodzącym z owoców drzewa kakaowego.
W wyniku przetwarzania owoców drzewa kakaowego uzyskuje się kilka rodzajów proszku. Może być on przemysłowy wytwarzany z ziaren uprawianych za pomocą nawozów lub organiczny produkt ekologiczny przetwarzany metodami przemysłowymi z użyciem naturalnych nawozów.
Kakao na półkach sklepowych:
Kakao na sklepowych półkach można znaleźć w różnych formach. Najczęściej występujące z nich to:
– zwykłe kakao w proszku
– rozpuszczalne kakao lub napój kakaowy, który wystarczy rozcieńczyć we wrzącej wodzie lub mleku
– masło kakaowe
Skład kakao
Smak, przyjemny aromat i właściwości ziaren kakaowych wynikają z ich unikalnego składu. Zawiera on ponad 300 różnych elementów. Między innymi są to: polifenole, kofeina, garbniki, przeciwutleniacze, kwasy organiczne, błonnik, witaminy z grupy E, K, B1, B2, B3, B4, B5, B6 i B9. Nie zabrakło też teobrominy, aminokwasów, alkaloidów i minerałów, takich jak fosfor, miedź, mangan, magnez oraz cynk.
Wartość energetyczna ziaren kakaowych, a także zawartość tłuszczu jest niemal dwa razy wyższa niż w proszku kakaowym — finalnym produkcie. Wynika to z tego, że proszek wytwarza się z pozostałości po produkcji masła kakaowego.
Przydatne właściwości kakao
Napoje i potrawy z dodatkiem kakao dawniej budziły niemałe kontrowersje wśród dietetyków. Jednak współczesne badania jasno wskazują, że kakao zawiera związki, które mogą być niezwykle korzystne dla zdrowia. Kakao jest wysokokaloryczne, ale pożywne. W odpowiedniej ilości może dawać zastrzyk energii i energii na cały dzień. Poza tym może działać przeciwdepresyjnie, ze względu na zawartość fenyloetyloaminy. Zimne kakao ma właściwości tonizujące, dlatego szybko przywraca energie mięśniom po treningu, czy ciężkiej pracy fizycznej.